fallback

Частният сектор в САЩ продължава да наема хора, но с по-бавни темпове

Компаниите извън земеделието добавят 154 хил. нови работни места през септември

17:03 | 05.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Частният сектор в САЩ продължава да наема нови служители през септември, но темпът се забавя на фона на изминалите месеци, тъй като икономиката се насочва към пълна заетост, съобщава Wall Street Journal.

Частните компании извън земеделието добавят 154 хил. нови работни места, сочат данните на компанията ADP (Automatic Data Processing) и Moody’s Analytics. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха новите работни места да възлизат на 173 хил.

„Тъй като откриването на нови позиции е на исторически върхове, а съкращенията – на исторически ниски нива, пазарът на труда остава стабилен“, казва Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics. “Ръстът в заетостта се връща към умерени темпове през последните месеци, но само защото икономиката най-накрая се връща към пълна заетост”, посочва той.

Почти всички нови работни места са в сферата на услугите (151 хил.). Само в сферата на производството има съкращения на 6 хил. позиции.

Ръстът на заетостта през август, който по първоначални данни възлизаше на 177 хил. работни места, е ревизиран леко надолу до 175 хил. нови позиции. WSJ посочва, че докладът на ADP се базира на данни от частни компании, които изостават леко от правителствените данни.

В петък инвеститорите ще следят данните от министерството на труда за заетостта в САЩ през септември.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
fallback